EK Wielrennen 2019 Alkmaar

Vanaf woensdag 7 tot en met zondag 11 augustus jl. waren er diverse parcoursen in en rondom Alkmaar uitgezet voor het ‘EK wielrennen 2019’ op de weg. De Noord-Hollanders Laurens ten Dam en Niki Terpstra (tevens ambassadeurs van dit EK) hadden de verschillende parcoursen voor de 13 disciplines uitgestippeld waarin tevens een heus kasseienstrook was opgenomen. De parcoursen waren voorafgaand en tijdens het kampioenschap veel besproken evenals het nieuwe onderdeel ‘Mixed Team Relay’ of gemixt estafette. Menig kenner vond de parcoursen te gevaarlijk of meer op het parcours van een criterium lijken en daarmee niet geschikt voor een Europees Kampioenschap!

De tijdrit ‘Mixed Team Relay’ of gemixt estafette van woensdag 7 augustus bleek achteraf een waar succes te zijn. Drie vrouwen en drie mannen van een land, in een team, reden een tijdrit van 44 Km in tweeën. De eerste 22Km (een ronde) werd door de drie vrouwen afgelegd en nadat er minimaal twee over de finish waren gekomen, mochten de drie mannen van dat team van start voor hun 22Km. Voor deze eerste keer hadden zich slechts 8 landenteams ingeschreven maar gezien het positieve commentaar achteraf, verwacht de UEC dat er zeker een vervolg van komt maar dan hopelijk met meer teams. Het Nederlandse team bestaande uit Floortje Mackaij, Riejanne Markus, Amy Pieters, Koen Bouwman, Bauke Mollema en Ramon Sinkeldam, wisten deze 44Km het snelst af te leggen met een tijd van 52 minuten en 49 seconden wat neerkwam op een gemiddelde van 50.90Km/per uur. Duitsland werd tweede gevolgd door Italië op de derde plaats.

Zaterdag 10 augustus om 13.30 uur klonk het startsein bij de vrouwen elite voor hun wedstrijd van 115Km verdeeld in 10 rondes van 11,5Km. 101 vrouwen waren ingeschreven waaronder 8 Nederlandse die min of meer het verloop, naast de harde wind, van de wedstrijd bepaalden. De Nederlandse Amy Pieters wist in een klein kopgroepje stand te houden en wist zich, tot aan de finish, uiteindelijk los te rijden van deze kopgroep en als eerste over de streep te rijden. Het podium zag er als volgt uit; Eerste dus de Nederlandse Amy Pieters, tweede de Italiaanse Elena Cecchini en het laagste treetje was voor Lisa Klein uit Duitsland.

De zondag, 11 augustus, afsluiting van het EK, de finale met 151 mannen aan de start in de categorie elite mannen. In de startlijst stonden ondermeer de namen van 8 Nederlandse mannen voor deze dag met als kopman Dylan Groenewegen en gele trui, de tour de France 2019, Mike Teunissen. Voordat de heren weggeschoten werden werd er eerst 1 minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van de onlangs overleden Belg, Bjorg Lambrecht. De wind was minder straf dan de dag ervoor maar door nervositeit en waaiers brak het peloton, in de eerste 46Km, door het openlandschap, in grote stukken uiteen. Na terugkomst in Alkmaar moesten er nog 11 rondes van 11,5Km door Alkmaar afgelegd worden. De meeste grote namen konden zich prima handhaven in de kop van de wedstrijd totdat, er met nog een kleine 50Km te gaan, de Italianen een aanval plaatsten en het peloton in twee stukken brak. Met ongeveer nog een kleine 25Km te gaan sprinten Elia Viviani, Pascal Ackermann en Yves Lampaert weg van de kopgroep en wisten dit met z’n drieën tot 3,5Km van de streep vol te houden toen Lampaert besloot om van zijn twee medevluchters weg te rijden! Daar waar het voor Ackermann te hard ging en met een derde plek genoegen leek te nemen, lukte het Viviani nog om bij Lampaert terug in het wiel te komen. Lampaert hield het tempo erg hoog maar zag met nog slechts een 50mtr te gaan kwam Viviani erop en erover en liet Lampaert genoegen nemen met een tweede plek!

Het podium bij de mannen zag er als volgt uit; Op de derde plaats Pascal Ackermann uit Duitsland. Nummer twee de Belg Yves Lampaert en op het hoogste blok de Italiaan Elia Viviani.

Bekijk hier alle foto’s van dit artikel

Gerelateerde Afbeeldingen:

error: Sorry maar ik bescherm mijn content !!!